De Europese aandelenbeurzen kwamen donderdagochtend nauwelijks van hun plaats. Alle ogen zijn gericht op de Europese Centrale Bank (ECB). De markt verwacht dat ECB-president Mario Draghi de kwakkelende economie en de lage inflatie te lijf zal gaan met de opkoop van staatsobligaties.

“Alles draait vandaag om de ECB. Het is moeilijk in te schatten hoe de markten op het besluit zullen reageren. We zijn al flink vooruit gelopen op de mogelijke nieuwe steunmaatregelen en de kans op een tegenvaller is groot. Er zal waarschijnlijk weinig gebeuren tot het moment dat bekend wordt wat de omvang van het opkoopprogramma zal zijn en Draghi de plannen heeft uitgelegd”, aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,1 procent in de plus op 441,38 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 655,27 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 0,2 procent. De Londense FTSE steeg 0,4 procent.

Gemalto verliest, Imtech positieve uitschieter

Digitaal beveiliger Gemalto stond onderaan de AEX met een min van 3,9 procent na een adviesverlaging door Goldman Sachs. Grootste stijgers in de AEX waren de dienstverleners aan de oliesector Fugro en SBM Offshore met winsten van 4,3 en 3,8 procent.

In de MidKap was Imtech een positieve uitschieter met een plus van bijna 9 procent. De opdracht die de technisch dienstverlener in Polen van Volkswagen heeft verworven, is volgens analisten en beleggers goed nieuws voor het bedrijf. Groothandelsbedrijf Sligro won 2,9 procent na publicatie van de jaarresultaten.

Euro iets meer waard

In Parijs klom Rémy Cointreau 0,3 procent. De Franse drankenproducent boekte over de eerste negen maanden van zijn boekjaar fors minder omzet, maar handhaafde de verwachtingen voor het gehele jaar.

Balfour Beatty won in Londen ruim 2 procent en herstelde daarmee van een eerder verlies. Het Britse concern verwacht dat de winst van zijn geplaagde bouwdivisie in 2014 lager zal uitvallen dan eerder voorzien. Ook schrapt het bedrijf het aandeleninkoopprogramma en wordt het dividendbeleid tegen het licht gehouden.

De euro was 1,1620 dollar waard, tegen 1,1595 dollar op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,2 procent tot 48,34 dollar. Brentolie werd 1,8 procent duurder en kostte 49,88 dollar per vat.

OPEC ziet olieprijs stabiliseren

Volgens de secretaris-generaal van oliekartel OPEC zal de olieprijs na de sterke daling van de afgelopen maanden niet nog verder afnemen. Hij voorspelde dat op het World Economic Forum in Davos.

De olieprijs is afgelopen halfjaar met ruim 60 procent gedaald, tot de laagste niveaus in jaren. Brentolie, de maatstaf voor olie uit Europa en het Midden-Oosten, kost daardoor nu minder dan 50 dollar per vat, tegen ruim 115 dollar in juni vorig jaar.

"De prijs zal niet naar 20 of 25 dollar gaan", stelde Al-Badri. "Ik denk dat de prijs op het huidige niveau blijft. We hebben eerder meegemaakt dat prijzen heel snel daalden en maar langzaam weer stegen. Maar de prijzen zullen opveren."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl